ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


2018-19

Δραστηριότητες > Προγράμματα

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της συνεργασίας που σταθερά καλλιεργούμε τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σερβίας κ Mladen Sarcevic στο σχολείο, συνοδεία των διπλωματικών και προξενικών αρχών της γείτονος χώρας, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της έναρξης των μαθημάτων στο Σερβικό Συμπληρωματικό Σχολείο που φιλοξενείται στο Συγκρότημα Μουρτζούκου και στην ομαλή λειτουργία του οποίου συνέβαλε και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που το πρότζεκτ "Ethnic Food Festival" που συντόνισε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου σε συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας και Καρδίτσας, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου συμπεριλήφθηκε στην ετήσια έκδοση της European Association for the Education of Adults (EAEA) με τίτλο GRUNDTVIG AWARD, excellence in adult education, Cooperations and Partnerships, 2018. Το εν λόγω πρότζεκτ που υλοποιήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση στην κατηγορία National and regional projects ως παράδειγμα και καλή πρακτική προώθησης της διαπολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση ενηλίκων. Η European Association for the Education of Adults https://eaea.org/ είναι μια Ευρωπαϊκή ΜΚΟ με πάνω από 120 μέλη σε περισσότερες από 40 χώρες, αντιπροσωπεύοντας 60 εκατομμύρια εκπαιδευόμενους σε όλη την Ευρώπη. Η EAEA προωθεί τη δια βίου μάθηση και την πρόσβαση και συμμετοχή στη μη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων για όλους, αποτελώντας τη φωνή της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, η EAEA αναδεικνύει και βραβεύει την καινοτομία και την αριστεία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το EAEA Grundtvig Award αναδεικνύει πρότζεκτς που συμβάλλουν σε νέες ιδέες, νέες συνεργασίες, νέες μεθόδους και μεθοδολογίες και σε μια νέα αντίληψη του πώς μπορούμε να δουλεύουμε στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αφιερώνουμε τη διάκριση αυτή σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν στην υλοποίηση του Ethnic Food Festival, μα πάνω από όλα, την αφιερώνουμε στους εκπαιδευόμενους που με λίγα υλικά, αλλά πολλή αγάπη και ψυχή συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος ROUTES στο οποίο συμμετέχουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου (συντονιστής), το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ. Το πρόγραμμα R.O.U.T.E.S. - Reshaping Our Universe Through Educational Synergies είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με βασικό στόχο την προσφορά πλούσιων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του προγράμματος που θα αποτελείται από πρόσφυγες / μετανάστες που διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα και στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στην Αγριά, μαθητές του ΣΔΕ Βόλου και φοιτητές του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεργαστούν και θα πραγματοποιήσουν μαζί 7 διαδρομές - περιηγήσεις στο αστικό, φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής μας. Πιο συγκεκριμένα οι τέσσερις διαδρομές θα γίνουν στην πόλη του Βόλου: λογοτεχνικός περίπατος, ιστορική περιήγηση, βόλτα στα στέκια της νεολαίας, περιήγηση στη Νέα Ιωνία και οι τρεις στο Πήλιο: πεζοπορία Βόλος - Μακρινίτσα, πεζοπορία Βόλος - Πορταριά, Άνω Λεχώνια - Μηλιές με το τρενάκι και πεζοπορία Μηλιές - Καλά Νερά. Σε όλες τις διαδρομές θα υπάρχει η συνοδεία και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών οι συμμετέχοντες με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στοιχεία της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής. Η κοινή ηλικία μεταξύ των νεαρών προσφύγων και των φοιτητών/ριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας και της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και της ενσυναίσθησης. Η πορεία του προγράμματος και το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων θα συμπεριληφθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση και θα παρουσιαστούν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2019. Στις 16 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη διαδρομή - λογοτεχνικός περίπατος στην πόλη του Βόλου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations, μέσω των projects "Together, Moving Forward" (European Students' Union) και "Seeds for Integration" (The Organising Bureau of European School Student Unions).

Εγκρίθηκε η αίτηση του ΣΔΕ Βόλου με τίτλο "Adult Innovation" στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Erasmus+ KA1 για τον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής και περιλαμβάνει 8 κινητικότητες μέσω των οποίων οι εκπαιδευτές του ΣΔΕ Βόλου θα επιμορφωθούν σε διάφορα πεδία ενδιαφέροντος, όπως αυτά καθορίστηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του σχολείου μας.

Όπως κάθε χρόνο το ΣΔΕ Βόλου συμμετέχει σε διάφορους
διαγωνισμούς και προγράμματα, καθώς θεωρούμε ότι προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους εξαιρετικές ευκαιρίες μάθησης, ανάπτυξης της δημιουργικότητας και συνεργασίας. Έτσι και φέτος, συμμετέχουμε

  • στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;,
  • στο Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας "Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου",
  • στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2019,
  • στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον έλεγχο του καπνίσματος, στον οποίο διακρίθηκε η συμμετοχή (ποίημα) της εκπαιδευόμενης του ΣΔΕ Βόλου κ. Αγλαΐας Μητάκου. Η κ. Μητάκου, στο πλαίσιο της βράβευσής της, συμμετείχε στο 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο για την πρόληψη του καπνίσματος, που έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων "Αθανάσιος Τριγώνης". Το μαθητικό συνέδριο που είχε τίτλο "Για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα" και συγκέντρωσε την συμμετοχή μαθητών από διάφορα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ συνδιοργανωτές φορείς ήταν ο Δήμος Τρικκαίων, το Ερευνητικό Εργαστήριο "George D. Behrakis", το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η οργάνωση "Smoke Free Greece".



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού