ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


2014-15

Δραστηριότητες > Προγράμματα

Κατά το σχολικό έτος 2014-2015 υλοποιούμε τα εξής προγράμματα:

  • συμμετέχουμε στα διαδραστικά εργαστήρια του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) σε συνεργασία με το 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
  • συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».
  • συμμετέχουμε στην Ανάπτυξη και λειτουργία Δικτύου, Πρόληψης και Αντιμετώπισης των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού
  • συμμετέχουμε στο πρόγραμμα "Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο" της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.
  • συμμετέχουμε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Βιώσιμη Πόλη" του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού.
  • συμμετέχουμε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό & Φοιτητικό διαγωνισμό ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα "Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Στιγμές του 20ου και του 21ου αιώνα", με θέμα μας την ιστορία του παλιού εργοστασίου Μουρτζούκου που σήμερα στεγάζει το σχολείο μας.


Άλλες Δράσεις:

1. Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Για την προβολή και προώθηση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε τον 1 Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας μεταξύ των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με θέμα «Η Ζωή στο ΣΔΕ», υπό την αιγίδα της ΓΓΔΒΜΝΓ. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έληξε στα τέλη Μαρτίου 2015 με την υποβολή των συμμετοχών. Λάβαμε συνολικά 298 φωτογραφίες από 33 ΣΔΕ (4 Παραρτήματα – 3 ΣΔΕ Φυλακών). Πιο αναλυτικά οι συμμετοχές προήλθαν από 9 διευθυντές, 7 υποδιευθυντές, 33 εκπαιδευτές, 96 εκπαιδευόμενους και 4 ομαδικές / συλλογικές. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού επέλεξε 60 φωτογραφίες, οι οποίες θα εκτίθενται μέχρι το Σεπτέμβριο 2015 στο χώρο του ΣΔΕ Βόλου και κατόπιν θα αποσταλούν σε όποιο ΣΔΕ εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει την έκθεση. Επίσης, η Επιτροπή επέλεξε 12 φωτογραφίες που θα λάβουν τα βραβεία του διαγωνισμού, ενώ υπήρξε και βράβευση για την επιλογή του κοινού που προέκυψε μετά από ανοιχτή ψηφοφορία όλων των φωτογραφιών στη σελίδα του ΣΔΕ Βόλου στο Facebook.

2. Ντοκιμαντέρ για το εργοστάσιο Μουρτζούκου

Ομάδα 10 εκπαιδευομένων υπό το συντονισμό του διευθυντή κ. Βίγκλα Κατελή και του αποσπασμένου καθηγητή κ. Καλαντζή Χρήστου, αφού ερεύνησαν τις σχετικές πηγές και τη βιβλιογραφία, δημιούργησαν σύντομο βίντεο σχετικό με την ιστορία του εργοστασίου Μουρτζούκου, όπου σήμερα στεγάζεται το ΣΔΕ Βόλου. Το εν λόγω βίντεο αποτελεί τη συμμετοχή του σχολείου μας σε δύο διαγωνισμούς, τον 2 Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ του περιοδικού Νέα Παιδεία και τον 2 Μαθητικό Διαγωνισμό «Η ιστορία του σχολείου μας» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ).

3. Ευρωπαϊκά Προγράμματα

α. Τέσσερις εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Βόλου συμμετείχαν σε σεμινάριο ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης στα πλαίσια της δράσης ΚΑ1 του Προγράμματος Erasmus+ στη Μάλτα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν Technology Enhanced Learning. Έχει υποβληθεί εκ νέου αίτηση για την επόμενη σχολική χρονιά για την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση 6 εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
β. Σε συνέχεια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης του θεματικού κύκλου «Εισαγωγή και διαχείριση Καινοτομίας στην Εκπαιδευτική Κοινότητα» που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ στο ΣΔΕ Βόλου κατά την σχολική χρονιά 2013-2014 ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες δράσεις: πρώτον, η συμμετοχή τριών εκπαιδευτικών του ΣΔΕ Βόλου σε επίσκεψη μελέτης στις Βρυξέλλες, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2014 και η παρακολούθηση της τελικής διημερίδας του προγράμματος στην Αθήνα, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2015.
γ. Το ΣΔΕ Βόλου συμμετέχει σε εκπαιδευτική σύμπραξη στα πλαίσια της δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος Erasmus+. Το θέμα της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν εκτός από το ΣΔΕ Βόλου, φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων από την Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κροατία είναι «LighthousesandStations: TriptoIthaca» και αφορά στο πολύ επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης. Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος, τέσσερις εκπαιδευτές του ΣΔΕ Βόλου έλαβαν μέρος στην εναρκτήρια συνάντηση της σύμπραξης που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, στην πόλη Noia, της Γαλικίας, Ισπανία.

Διαδραστικό εργαστήρι ΣΚΕΠ με το 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

ΠίσωPlayΕμπρός

UNICEF - Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών

ΠίσωPlayΕμπρός

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού