ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


2011-12

Δραστηριότητες > Εκδρομές

2/3-6-2012
Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το Σάββατο 2 Ιουνίου επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα ξεναγηθούν στην αίθουσα των Κλιτύων που φιλοξενούνται ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, την Αίθουσα των Αρχαϊκών Χρόνων, όπου θα θαυμάσουν τον Εκατόμπεδο, το αέτωμα της Γιγαντομαχίας του Αρχαϊκού Ναού της Αθηνάς Πολιάδας, καθώς και πλήθος αναθημάτων. Τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα θα δουν τα πρωτότυπα γλυπτά (αετώματα, μετόπες, ζωφόρος),αλλά και τα αντίγραφα όσων λείπουν, αφού έτσι δημιουργείται η δυνατότητα επανασύνδεσης όλων των σωζόμενων γλυπτών, λόγω της μοναδικότητας του χώρου για την κατανόηση των επιτευγμάτων που αντιπροσωπεύει το ίδιο το μνημείο. Δόθηκε στους εκπαιδευόμενους φύλλο εργασίας. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στα Προπύλαια, στο Ναό της Αθηνάς Νίκης και στο Ερέχθειο.
Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το Ίδρυμα Ευγενίδου–Πλανητάριο όπου θα παρακολουθήσουν την ψηφιακή παράσταση «Το Μυστήριο της Ζωής», όπου θα μάθουν πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη και πού οφείλεται η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί. Με αφετηρία τη γένεση του Ηλιακού Συστήματος και της Γης, η ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου «Το Μυστήριο της Ζωής» προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, προσκαλώντας τον θεατή σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι. Από τα πρώτα βήματα της ζωής, στην εμφάνιση όλο και πιο σύνθετων οργανισμών και απ’ την πενταετή αποστολή του Δαρβίνου με το Βρετανικό πλοίο Beagle στη θεμελίωση των θεωριών του για την καταγωγή των ειδών, «Το Μυστήριο της Ζωής» είναι η εντυπωσιακή ιστορία μιας από τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες όλων των εποχών: της Θεωρίας της Εξέλιξης.
Την επομένη μέρα την Κυριακή 3 Ιουνίου θα δουν την
αλλαγή της Προεδρικής φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια θα επισκεφτούν το Εθνικό νομισματικό Μουσείο, γνωστό ως Ιλίου Μέλαθρον, το όνομα του οποίου σημαίνει «μέγαρο της Τροίας», είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ και κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν. Εκεί θα θαυμάσουν προσκτήματα,, κυρίως νομίσματα, μετάλλια, οβελούς, τάλαντα, σταθμία, μολυβδόβουλα, σφραγιδόλιθους από τον 6 αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

17-5-2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Ιωνία
, στο οποίο η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μιλούν για τον Αγώνα», στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικό προσωπικό συνομίλησαν με τους παραβρισκόμενους αντιστασιακούς αγωνιστές, άκουσαν ανέκδοτες προσωπικές ιστορίες τους και κατέγραψαν με τις κάμερές τους τις αφηγήσεις τους, ερχόμενοι σε επαφή με τη βιωμένη εμπειρία και γνωρίζοντας την ιστορική της αξία.

Από τους αντιστασιακούς αγωνιστές παραβρισκόμενοι ήταν οι:

Σπύρος Γραμμάτος, που υπηρέτησε στην πολεμική βιομηχανία του Αλέκου Παπαγεωργίου στο Τσουρνάτ (Όθρυς).
Βύρων Χαρίσης, επονίτης, από τους μικρότερους μαχητές του ένοπλου 54ου Συντάγματος, καθώς και μέλος της χορωδίας του Συντάγματος.
Αριστείδης Μπουντοδήμος, Μέλος του Λόχου Διοικήσεως του 54ου Συντάγματος και της Επιμελητείας του.
Κων/νος Σκλιας, επονίτης με δράση στα βουνά της Αττικοβοιωτίας.


26-4-2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην "Αργώ".

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου επισκέφτηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στο λιμάνι του Βόλου την ανακατασκευασμένη «Αργώ». Όπως ενημερωθήκαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου και υπεύθυνο προγράμματος της Αργούς, κύριο Νικόλαο Ντόκο, και τον Πρόεδρο των Αργοναυτών, κύριο Κωνσταντίνο Κεχαϊδη, με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου ξεκίνησε το 2004 η ανακατασκευή του προϊστορικού πλοίου. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα Πειραματικής Ναυτικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» ο ναυπηγός και καπετάνιος Απόστολος Κούρτης με καραβομαραγκό το Νικόλαο Ρέπο υλοποίησαν το παραπάνω έργο. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τις βιωματικές αφηγήσεις των παραπάνω κυρίων και έθεσαν τις ερωτήσεις τους για τη σύλληψη του πρωτοποριακού εγχειρήματος, τις τεχνικές κατασκευής του πλοίου καθώς και τις δυνατότητες προβολής και αξιοποίησής του για κοινωνικούς, πολιτισμικούς και τουριστικούς σκοπούς. Στο τέλος, αποχωρήσαμε από την «Αργώ» αποχαιρετώντας την με αισθήματα ηθικής ικανοποίησης, υπερηφάνειας και με…ειλικρινή «ταξιδιωτική» διάθεση!


30-3-2012

Εκπαιδευτική Επίσκεψη παραρτήματος στη Μονή Ευαγγελίστριας Σκιάθου.
Πνιγμένη μέσα στο πράσινο, στο μυχό του ρέματος του Λεχουνιού και πλάϊ στις πηγές του, την τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, είναι κτισμένη η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των "Κολλυβάδων", που αναγκάστηκαν να αποχωρήσοuν από το Αγιον ‘Ορος, λόγω του αναβρασμού που uπήρxε τότε με αφορμή την ημέρα κατά την οποία έπρεπε να τελούνται κανονικά τα μνημόσυνα, το Σάββατο δηλαδή αντί της Κυριακής και βασικό σύνθημα την επιστροφή στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας. Επικεφαλής της ομάδος αυτής και πρώτος ηγούμενος και ιδρυτής της Μονής ήταν ο ιερομόναχος Νύφων, που εκοιμήθη στις 28 Δεκεμβρίου του 1809 σε ηλικία 73 ετών. Δευτέρος ηγούμενος και συνιδρυτής διετέλεσε ο Σκιαθίτης Γρηγόριος Χατζησταμάτης (1809-1815). Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα διετέλεσαν άλλοι 30 ηγούμενοι με τελευταίο στις μέρες μας τον Ιερομόναχο π. Άγγελο Λύσσαρη. Η Μονή Ευαγγελίστριας βοήθησε σημαντικά ηθικά και υλικά τόσο τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. Σ' αυτήν το 1807 σχεδιάστηκε, uφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Σ' αυτήν δε ο Νήφων όρκισε πολλούς οπλαρχηγούς, και γενικότερα η συμβολή αυτού του ιερού χώρου στον επαναστατικό αγώνα της απελευθέρωσης ήταν σημαντικότατη, γι’ αυτό και η σημερινή ιστορική του αξία, πέρα από τη θρησκευτική είναι ανυπολόγιστη. Η κατασκευή του συγκροτήματος της Μονής ολοκληρώθηκε το 1806. Το πνεύμα των κολλυβάδων επηρέασε έντονα την ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και του πιο αξιόλογου των Ελλήνων πεζογράφων Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του επίσης Σκαθίτη λογοτέχνου Αλέξανδρου Μωραϊτίδη.
Σ’ αυτό το ιερό και ιστορικά πολύτιμο μοναστήρι υπάρχει το μουσείο που φιλοξενεί θησαυρούς της ιστορίας μας. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που έγινε από το ΣΔΕ Σκιάθου, ανασύρθηκαν μνήμες, πληροφορίες, γεννήθηκαν συναισθήματα και πιθανόν και εμπνεύσεις επαναστατικής διάθεσης.


27-3-2012
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη του Μουσείου κ. Ρ. Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες στη διάρκεια των 3 ωρών που παρέμειναν στο Μουσείο, γνώρισαν, μέσα από το λεπτομερειακό λόγο της κ. Ρ. Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου και μέσα από τα εκθέματα των αιθουσών του, την πανάρχαια ιστορία της περιοχής μας, εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο της καλλιτεχνικής έκφρασης των προϊστορικών ανθρώπων, αλλά και από τα συναισθήματα που εξέφρασαν οι κάτοικοι νεώτερων εποχών και αποτύπωσαν στις ταφικές στήλες της ελληνιστικής Δημητριάδας. Στο τέλος της επίσκεψης εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι αισθάνθηκαν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να είναι μακριά μας ως προς το χρόνο, αλλά τόσο κοντά μας ψυχικά και συναισθηματικά.


13-2-2012

Το ΣΔΕ Βόλου παρακολούθησε την ημερίδα "Φυσικό περιβάλλον, διατροφή και υγεία" που διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον. Η Ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωποοικολογίας και Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγιναν οι ακόλουθες εισιγήσεις:
«Βιολογικά Τρόφιμα: Παραγωγή, Διακίνηση και Κατανάλωσή τους»
Κωνσταντίνος Δ. Αποστολόπουλος, Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών
«Συστάσεις Υγιεινής Διατροφής και Καταναλωτής»
Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών
«Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής Προϊόντος ως Μεθοδολογία Εκτίμησης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου και Άλλων Περιβαλλοντικών Επιβαρύνσεων κατά την Παραγωγή των Τροφίμων»
Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
«Αποτυπώνοντας την Τροφή στη Σκέψη και στις Αποφάσεις»
Μαρία Γκούσια – Ρίζου Επιστημονική Συνεργάτις Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανακεφαλαίωση από τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο.


12-1-2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα και στην έκθεση για τη "Μύρτιδα".
Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Βόλου επισκέφτηκαν το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα που αποτελεί σημαντικό δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στο είδος του, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι διατηρούνται όλα τα στοιχεία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στις διάφορες φάσεις παραγωγής, από την ατμοκίνηση μέχρι την χρήση του ηλεκτρισμού, ενώ διατηρείται σε άριστη κατάσταση η κάμινος Ηoffmann και μάλιστα στην αρχική της μορφή με την χρήση κάρβουνου ως καύσιμου υλικού. Η είσοδος στο κτιριακό συγκρότημα έγινε από τον χώρο παραγωγής στον οποίο ο ευρισκόμενος μηχανολογικές εξοπλισμός παραμένει στη θέση του μετά την απαιτούμενη συντήρηση. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν κατά σειρά το τμήμα των διατηρουμένων παλαιών ξηραντηρίων και τα νέα ξηραντήρια. Τέλος οι εκπαιδευόμενοι μπήκαν στο πιο ενδιαφέρον τμήμα, τον περίφημο φούρνο Hoffmann. Πρόκειται για τον βασικό μουσειακό χώρο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μετά τις επεμβάσεις αποκατάστασης του φούρνου διατηρεί στο ακέραιο τον μουσειακό του χαρακτήρα.
Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να συστηθούν με ένα κορίτσι του 5ου αιώνα π.Χ., τη Μύρτιδα, η οποία αναστήθηκε με τη βοήθεια της επιστήμης. Συγκεκριμένα, το κρανίο της μικρής βρέθηκε το 1994-95 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό. Η καλή κατάσταση διατήρησης του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, ο οποίος σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες ανέπλασε το πρόσωπό της και το παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.


21-12-2011
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΔΕ ΣΚΙΑΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΙΑΘΙΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 και στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων, το ΣΔΕ Σκιάθου (παράρτημα του ΣΔΕ Βόλου) πραγματοποίησε την τέταρτη και πέμπτη ώρα διδασκαλίας επίσκεψη στη «μικρή αίθουσα τέχνης και πολιτισμού» στην οδό Παπαδιαμάντη 13. Στο χώρο πραγματοποιούνταν η επετειακή έκθεση με θέμα «Σκιαθίτες συγγραφείς στο πέρασμα του χρόνου» και με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλεξ. Παπαδιαμάντη (1911-2011). Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε για την πνευματική προαγωγή των Σκιαθιτών πολιτών και την απόδοση τιμής στους λόγιους προγόνους του τόπου και βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους μαθητές του ΣΔΕ.


21-12-2011

Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου επισκέφτηκαν την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μεταμορφώσεως 2 & Δημητριάδος, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κυρία Αγάπη Πολύζου, βιβλιοθηκονόμο, σχετικά με το ρόλο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις υπηρεσίες (δανεισμός, διαδανεισμός, πληροφοριακή υποστήριξη & εκπαίδευση, χρήση χώρων & εξοπλισμού κ.λπ.) και τα είδη και-μορφές των πηγών που είναι σήμερα σε θέση να προσφέρει, επιτόπια αλλά και απομακρυσμένα, στην ακαδημαϊκή, επιστημονική κοινότητα. Επίσης, τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν για τις εργασίες που γίνονται σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη και να κατανοήσουν τη διαδικασία αναζήτησης και εντοπισμού των έντυπων πηγών.
Με την επίσκεψή τους αυτή οι εκπαιδευόμενοι είχανε τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πως μια βιβλιοθήκη είναι ένα κέντρο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, πληροφόρησης αλλά και ψυχαγωγικό συνάμα. Ειδικά σε ότι αφορά τους μαθητές του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά και σε όσους η δίψα της δια βίου απόκτησης γνώσεων είναι άσβεστη, η Βιβλιοθήκη μπορεί να προσφέρει ένα ανεξάντλητο πλούτο πηγών και για όσους το επιθυμούν ένα φιλικό χώρο μάθησης.


11-11-2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας "Η ζωή είναι ωραία", με βραβευμένες φωτογραφίες του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού "Δημήτρης Λέτσιος", Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.


ΠίσωPlayΕμπρός

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού