Κύριο Μενού:
Δραστηριότητες > Εκδρομές
18-6-2013
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΣΔΕ Βόλου στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Τους εκπαιδευόμενους και τις εκπαιδευόμενες και το διδακτικό προσωπικό υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος Γεώργιος Φασούλας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε η τυπική ενημέρωση της Μονάδος και στη συνέχεια το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό επισκέφθηκε τον εξομοιωτή πτήσεων. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους της 347 Μοίρας όπου και παρακολούθησαν απογειώσεις Αεροσκαφών για εκτέλεση νυχτερινής πτήσης.
16-6-2013
Μονοήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΣΔΕ Βόλου στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες επισκέφτηκαν τη ΡΟΤΟΝΤΑ, η οποία προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου. Αργότερα, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθητε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της πόλης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, όπου ξεναγήθηκαν σε όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Παρουσιάζει - ως υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής - στοιχεία της Τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, αλλά και της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατάστασης στη ζωή των ανθρώπων του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού. ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ, όπου ξεναγήθηκαν σε μια νέα μόνιμη έκθεση - αφιερωμένη στην συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης - που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τέλος επισκέφτηκαν το "ΝΟΗΣΙΣ" Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, που αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου και προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού και παρακολούθησαν δύο παραστάσεις του πλανηταρίου, "Όαση στο Διάστημα" και "Η Γέννηση του Σύμπαντος".
20,21-4-2013
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Παραρτήματος Σκιάθου στη Σκόπελο. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης του Παραρτήματος Σκιάθου, οι εκπαιδευόμενοι/μενες επισκέφτηκαν αρχικά τους δυο μουσειακούς χώρους της Σκοπέλου που βρίσκονται μέσα στη χώρα: α) το Λαογραφικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται διάφορες οικοσκευές, τοπικές ενδυμασίες, σημαντικά ιστορικά έγγραφα, σπάνια βιβλία, χειροποίητα αντικείμενα και κατασκευές λαϊκών τεχνών και β) το Σκοπελίτικο Αρχοντικό, το οποίο είναι μια αστική κατοικία που χτίστηκε με τα δεδομένα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα μέσα του 19ου αιώνα, και είναι διακοσμημένη και επιπλωμένη με τα παλιά σκοπελίτικα πρότυπα. Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργαστήρι κεραμοποιίας «Ρόδιος», που υπάρχουν εκθέματα κεραμικής τέχνης και έγινε επίδειξη της τέχνης της κεραμοποιίας.
Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή πρωί έγινε α) Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου που είναι προστάτης Άγιος της Σκοπέλου. β) Επίσκεψη στην ιστορική Μονή της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για ένα βυζαντινό μνημείο με εντυπωσιακό φρουριακό περίβολο. γ) Επίσκεψη στο Ασκληπιείο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Σκοπέλου, αλλά και των Σποράδων γενικότερα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ιερά του θεού της ιατρικής Ασκληπιού, που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π. Χ. Το 1961 αποκαλύφθηκαν οι τοίχοι των αρχαίων κτισμάτων, που αργότερα καταστράφηκαν από τη θάλασσα καθώς προσχώρησε στην ξηρά γύρω στα 30 μέτρα. Σε επόμενες ανασκαφές που έγιναν, εκτός από θεμέλια και άλλων κτιρίων ήρθαν στο φως και τμήματα κεραμικών αγγείων.
19-4-2013
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.
13-3-2013
Παρακολούθηση Ημερίδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης "Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία" με τίτλο: "Περιβάλλον και αειφορική γεωργία και σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες", στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου.
26-2-2013
Το Παράρτημα Σκιάθου επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σκιάθου όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας κος Λιακόπουλος και οι συνάδελφοι πυροσβέστες έκαναν εκτενή ενημέρωση για μέτρα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, καθώς και επίδειξη αυτών, αναφορά σε βασικές πρώτες βοήθειες, σε τρόπους αντιμετώπισης ενός σεισμού καθώς και επίδειξη σεναρίου απεγκλωβισμού από τρακαρισμένο όχημα. Ακολούθησε στον εσωτερικό χώρο της Π.Υ. διάλογος μεταξύ πυροσβεστών και μελών του ΣΔΕ, όπου απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από μαθητές και καθηγητές. Ακόμη, στην επίδειξη μέτρων πυρόσβεσης συμμετείχαν και μέλη του ΣΔΕ οι οποίοι απασχολούνται, είτε εποχιακά, είτε εθελοντικά το καλοκαίρι.
25-2-2013
Παρακολούθηση Ημερίδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης "Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία" με τίτλο: "Περιβάλλον και Παιδική Διατροφή: Επιστημονικές Προσεγγίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση", στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου.
23-1-2013
Παρακολούθηση της γαλλικής ταινίας "Το σκασιαρχείο" στο κινηματοθέατρο "Αχίλλειο". Το φύλλο εργασίας που δόθηκε στους εκπαιδευόμενους. Αν και γυρίστηκε το 1948-49 η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα! Και δεν είναι τυχαίο. Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείαςΣελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966). Καταγράφει βασικά τον πρώτο χρόνο της εκπαιδευτικής του πορείας, γύρω στο 1920, στην πόλη Bar-sur-Loup, τότε που έθετε για πρώτη φορά τις βάσεις μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης. Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης. Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε τη διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολείο το 1926! Ήταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, κυρίως αυτό της Καθολικής Εκκλησίας. Γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό. Το σενάριο της ταινίας στηρίχτηκε σε σημειώσεις της συζύγου του, Ελίζας, κι έχει την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου αλλά ταυτόχρονα έχει μια δυνατή δραματουργική δομή που την κάνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος.
23-1-2013
Το Παράρτημα Σκιάθου του ΣΔΕ Βόλου παρακολούθησε διάλεξη στο Λαϊκό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του φορέα Ακαδημίας Πολιτών Σκιάθου, με θέμα "η ψυχολογική προσέγγιση του πολιτικού γίγνεσθαι" που έκανε ο καθηγητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και Διδάκτωρ Αθηνών κ. Χαλκιώτης Δημήτριος. Ο κύριος Χαλκιώτης προσέγγισε με κατανοητούς όρους θέματα που αφορούν διάφορα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος, ζητήματα κοινωνικής ανάγκης και ευημερίας σε σχέση με τις υφιστάμενες πολιτικές δομές, ζητήματα αξιοκρατίας σε σχέση με τη τυπική και φυσική ισότητα, τη λειτουργία του υποσυνείδητου του πολίτη απέναντι στις διάφορες πολιτικές ηγεσίας και στη λήψη αποφάσεων. Αναφέρθηκε στις αντιφάσεις της προσωπικότητας και τη σχέση της με το χρόνο, την οικογενειοκρατία και το θρησκεύεσθαι, καθώς και διάφορες θεωρίας συμπεριφοράς. Προβλημάτισε και ενέπνευσε το κοινό για σκέψη. Ακολούθησε διάλογος και εποικοδομητική συζήτηση.
11-12-2012
Επίσκεψη στο Εργαστήρι υφαντικής τέχνης του Λυκείου Ελληνίδων από τους εκπαιδευόμενους του Β' κύκλου.
7-12-2012
Οι εκπαιδευόμενοι/ες του ΣΔΕ Βόλου παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, "Σμύρνη: η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922", στο Αχίλλειο.
3-12-2012
Παράρτημα Σκιάθου - Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Παραρτήματος στη Λαογραφική Αίθουσα "Αλέξανδρος Μωραϊτίδης" του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών Σκιάθου. Στο κέντρο της πόλης της Σκιάθου βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών, στο οποίο λειτουργεί η Λαογραφική Αίθουσα «Αλέξανδρος Μωραϊτίδης». Το Πνευματικό Κέντρο είναι κτισμένο στο χώρο που υπήρχε το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και εκοιμήθη ο μεγάλος λόγιος, σύγχρονος του Αλ. Παπαδιαμάντη, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης ως Ανδρόνικος μοναχός. Η δημιουργία αυτής της αίθουσας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την τοπική μας Εκκλησία". Η έκθεση περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, όπως παραδοσιακές φορεσιές της Σκιάθου, τοπικά ενδύματα, υφαντά, έπιπλα, είδη οικοσκευής, εξοπλισμό κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικά και ναυπηγικά εργαλεία, αρχαία μάρμαρα, αμφορείς και εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Επίσης στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται πολλές φωτογραφίες από την παλιά Σκιάθο και από τη καθημερινή και εκκλησιαστική ζωή των νησιωτών. Στο χώρο βρίσκεται πλούσια συλλογή με φωτογραφίες από την παλιά Σκιάθο.
26-11-2012
Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β' τάξης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου.
12-11-2012
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μικρασιάτισσας κ. Ιωάννας Αραμπατζή - Τζανουδάκη, "Ανατολικά της Γεύσης", στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών "Το Εγγλεζονήσι".
17-10-2012
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας.