ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


2017-18

Δραστηριότητες > Προγράμματα

Στα πλαίσια του ανοίγματος και της δικτύωσης του σχολείου στην τοπική κοινωνία συνεργαζόμαστε σταθερά με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς έχουμε διοργανώσει διάφορες ομιλίες - εκδηλώσεις και επίσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας φιλοξενούμε αρκετές ημερίδες, σεμινάρια και επιμορφώσεις επιστημονικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2017 το
1ο Ethnic Food Festival στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Πρόκειται για μια γιορτή γεύσεων, λαών και πολιτισμών και οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστές και ιδιαίτερες γεύσεις από διαφορετικές χώρες. Το 1ο Ethnic Food Festival διοργανώθηκε από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, Καρδίτσας και Λάρισας σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, το Ιδιωτικό ΙΕΚ Δήμου Βόλου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου. Στο Ethnic Food Festival συμμετείχαν οι χώρες Αλβανία, Αφγανιστάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελλάδα, Κίνα, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρωσία, Συρία. Τα γευστικά εδέσματα πρόσφεραν εκπαιδευόμενοι που φοιτούν ή φοίτησαν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, Καρδίτσας και Λάρισας και έχουν καταγωγή από τις χώρες αυτές, όπως επίσης και πρόσφυγες - φιλοξενούμενοι των κοινωνικών διαμερισμάτων της ΑΡΣΙΣ. Επίσης,συμμετείχαν γυναίκες ΡΟΜΑ από το Αλιβέρι, απόφοιτοι του ΣΔΕ Βόλου. Σημειώνεται πως η ιδέα για τη διοργάνωση του Ethnic Food Festival ξεκίνησε έπειτα από την έγκριση πρότασης που υπέβαλε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος "On Seeds for Integration" που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, εθνικότητας κλπ.

Το Ειδικό Βραβείο απέσπασε η συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό
"Ένα σχολείο διηγείται", που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στόχοι του διαγωνισμού ήταν η ενίσχυση του οπτικοακουστικού γραμματισμού των μαθητών/τριών μέσω διαδικασιών θέασης, κριτικής προσέγγισης και παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων, η ενασχόληση τους με την τοπική ιστορία, καθώς και η συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης (προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες κ.ά.). Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και το βραβείο παρέλαβε, εκπροσωπώντας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου η περσινή απόφοιτος κ. Σιατραβάνη Σοφία, η δημιουργία της οποίας βραβεύτηκε στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το ΣΔΕ Βόλου βραβεύεται στον εν λόγω διαγωνισμό.

Το ΣΔΕ Βόλου συμμετέχει στο πρόγραμμα
"Νοιάζομαι και Δρω". Το "Νοιάζομαι και Δρω" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός ( www.desmos.org) και το Ίδρυμα Λαμπράκη ( www.lrf.gr), με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σκοπεύουμε πέρα από κάποιες επιμέρους δράσεις, να οργανώσουμε μια κεντρική δράση την Κυριακή 29 Απριλίου, σε συνεργασία με άλλα σχολεία και τοπικούς φορείς και κύριο στόχο την αισθητική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Μουρτζούκου, όπου βρίσκεται και το σχολείο μας.

Το ΣΔΕ Βόλου συμμετείχε στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΕΡΤ Βόλου για τα 70 χρόνια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού. Η ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου παρήγαγε ημίωρη εκπομπή με τίτλο
"ΣΔΕ Βόλου - το σχολείο της καρδιάς μας" που ηχογραφήθηκε στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ Βόλου, στις 12 Μαρτίου 2018. Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ, http://volos.ert.gr/blog/2018/03/12/scholeio-deyteris-eykairias-scholeio-tis-kardias-mas/

Την
περίοδο πριν το Πάσχα, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Βόλου στόλισαν λαμπάδες, τις οποίες προσέφεραν για την οικονομική ενίσχυση των Πασχαλινών εορταγορών του Ορφανοτροφείου Βόλου και του Ιδρύματος "Άσπρες Πεταλούδες".


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού